Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Nataša Bakarčić, voditeljica Medicinske službe: Prilagodba na koronu bila je timski rad
29.01.2021.

Tko je prije točno godinu dana mogao razmišljati o vijestima koje su sramežljivo "kapale" negdje iz daljine, iz kineskog Wuhana gdje se zaozbiljno zahuktavala situacija koja će u samo dva i pol naredna mjeseca doslovno pokositi svaki kutak zemaljske kugle, a na povijesnom timelineu svijeta zauvijek ispisati svoje "korona poglavlje"?

Vjerojatno nitko. Prvi mjesec tada nove 2020. pomalo nas je vraćao svakodnevnim obavezama, baš kao riječke nogometaše redovitim treninzima, naprasno prekinutima prvim lockdownom.

Dr. med. Nataša Bakarčić, voditeljica Medicinske službe HNK Rijeka, sa svojim kolegicama i kolegama  također nije mogla zamisliti koja će je nova uloga i zadaci zadesiti uskoro, kroz mjesec do dva, kada su se u javnosti počela pojavljivati prva nagađanja o tome kako se zaštititi od koronavirusa, kako zaštititi druge, hoće li ili neće biti lockdowna te uopće - kako će se sve to odviti? U zraku se osjetila atmosfera novoga i nepoznatoga:

Igračima "Rijeke" smo u lockdownu doma odvozili bicikle, rolere, utege, trake za vježbanje

- Bilo nam je potrebno neko vrijeme da potaknemo ljude na odgovornost na koju nas je korona pozivala i da se njeno približavanje svakome od nas shvati maksimalno ozbiljno. Na samome početku znala sam čuti i šale na svoj račun: "Pazi, ide doktorica, stavi masku, operi ruke." Međutim, kako su brojke oboljelih rasle tako je svima postajalo jasnije da nema druge nego prihvatiti nova ponašanja u klubu i izvan njega: pranje ruku, nošenje maskice i socijalna distanca bile su glavne preporuke za sve, uključujući i naše sportaše.

Dr. Bakarčić reakciju cijele organizacije HNK Rijeka ocijenila je odličnom. Svatko je sa svoje strane činio sve da se mjere poštuju te da nogometaši i djelatnici kluba u svakom trenutku imaju dostupne relevantne informacije:

- Prilagodba na koronu bila je definitivno rezultat timskog rada. Organizirali smo predavanja za igrače i stručni stožer te za upravu i sve djelatnike kluba, prema uputama i smjernicama svih relevantnih tijela: Nacionalnog stožera,  HZJZ -a, Stožera civilne zaštite, HOO-a, HNS-a. Zadovoljna sam prvenstveno time što su apsolutno svi u klubu imali kvalitetnu razinu informacija koju smo primjenjivali, a naš medicinski tim je bio na raspolaganju svima za bilo kakva pitanja i intervencije od 0 do 24., prisjetila se dr. Bakarčić.

Hvala svima na potpori

- Bila je to jedna iznenadna promjena u kojoj nađeš dodatnu snagu, u kojoj želiš pomoći svima oko sebe i kroz koju naučiš biti snalažljiv. Veliku smo potporu imali i od strane bolničkih liječnika KBC -a Rijeka i TTH Opatija koji su nam pomagali u rješavanju hitnih stanja vezanih za koronavirus pandemiju, od testiranja igrača na SARS Cov-19 pa do postcovid sportskih pregleda. Zato koristim ovu priliku da zahvalim svima na pruženoj potpori i suradnji koju su tijekom proteklih mjeseci iskazali i igračima HNK Rijeka.

Početak korona pandemije, nastavila je, i u riječkom nogometnom klubu bio je ispraćen različitim razmišljanjima pojedinaca, negiranjem zaraze te onim tada "novonormalnim" pitanjima koja danas, ipak, više ne postavljamo: "A poznajete li Vi nekoga tko ima koronu?". Sve dok u jednom trenutku nije nastupilo niz promjena: reorganizacija dolazaka i odlazaka s treninga, reorganizacija trenažnih procesa, dolazak igrača na trening u sportskoj odjeći ili presvlačenje u manjim grupama u tunelu stadiona, ulasci u svlačionice i tuširanje bili su ukinuti te su igrači s treninga direktno odlazili svojim domovima. U jeku  pandemije svatko je trenirao sa svojom loptom, a od ostalih suigrača iz svoje "grupe" morao je biti udaljen od 1, 5 do 2 m ili bi trenirali u grupicama od po 5 igrača, ovisno već o tome kako je pandemija napredovala ili se stišavala:

- Kompletan lockdown koji je i naše igrače zatvorio u svoje domove pamtit ću po tome da smo iz kampa našim prvotimcima kući dovozili bicikle, rolere, utege, trake za vježbanje. I svi smo se potajno nadali da će nogomet ići dalje, a tako je i bilo.

Nakon toga je uslijedilo "otključavanje". HNS je organizirao prvo testiranje nakon lockdowna, a njihovi čelni liječnici, dr. Zoran Bahtijarević i dr. med. Tomislav Vlahović, vodili su i savjetovali kako se najsigurnije vratiti u trenažne procese i utakmice.

Europa liga, apokaliptična praznina i korona pravila

Nogometaši "Rijeke" našli su se, osim u svojim redovitim natjecanjima u HNL-u, i na sportskim terenima drugih europskih gradova gdje su igrali Europa ligu. Dr. med. Nataša Bakarčić pratila je momčad "Rijeke" na sve destinacije kao medical officer, tj. časnica za medicinu koja je vodila računa, osim o standardnim zadacima glavnog liječnika stadiona (osiguravanje svih medicinskih službi potrebnih za treninge obiju momčadi i utakmice te koordinacija s drugim službama u slučaju potrebe), i o dodatnim, tzv. covid zaduženjima prema propisima UEFA-e koji se tiču provođenja testova, njihove točnosti, poštivanja mjera zaštite, itd.:

-  U europskom natjecanju neke su zemlje dopuštale ulazak putnika koji su preboljeli koronu, a da su ostali još neko vrijeme pozitivni na testu, dok neke druge zemlje nisu. Konkretno, taj smo problem imali za Italiju i Španjolsku kada neki od naših prvotimaca i članova stručnog stožera nisu mogli otputovati u te zemlje,  dok su istovremeno mogli u Dansku ili Nizozemsku, rekla je dr. Bakarčić te slikovito ocijenila da pritom svaka zemlja kod određivanja mjera i propisa "ima svoj faktor". Hrvatsku, po svojoj slobodnoj procjeni, u odnosu na zemlje koje je s "Rijekom" posjetila tijekom Europa lige, vidi slobodnijom.:

- To potvrđuje i apokaliptičan dojam u gradovima u kojima smo boravili:  San Sebastian, Alkmaar... Ulice su bile prazne, hranu ste mogli naručiti samo dostavom jer su restorani i kafići bili zatvoreni, kao i većina trgovina, muzeja. Rijetki prolaznici su redom nosili zaštitne maskice, mjere socijalne distance su se poštovale, a sigurno je i to da te zemlje imaju visok stupanj zdravstvene kulture kao odraz mentaliteta tamošnjih ljudi. Samo u temperamentnom Napulju bilo je nešto više ljudi (s maskicama!) po njihovim uskim uličicama, ali tamo nas je snašla izvanredna situacija i zbog okupljanja kojima smo svjedočili povodom Maradonine smrti, dojam je koji opisuje dr. Bakarčić.

Što se testiranja tiče, riječki nogometaši bili su redovito testirani u okviru Europske lige jer su testiranja u klubu bila organizirana od strane UEFA-e tako da je s te strane postojao uvid na prisutnost oboljelih, a samim time postojao je nadstandard, u odnosu na ostale hrvatske klubove koji između 2 lockdowna nisu igrali pod UEFA-om.:

- Danas su u HNK Rijeka mjere protiv pandemije i dalje na snazi, a naglasak je na pažnji onih koji nisu preboljeli Covid te na onima koji su je preboljeli prije 3 mjeseca zbog pada imuniteta. Dobro je da je stiglo i cjepivo koje bi, ako virus ne mutira i ako procijepljenost bude dobra, po mojoj procjeni svoje učinke mogao pokazati u drugom dijelu 2021. godine, kazala je voditeljica Medicinske službe HNK Rijeka.

Zdravstvenoj službi koja brine o riječkim nogometašima sada zadatak svakom igraču omogućiti normalan nastavak rada, treninge, prevenciju zaraze koronavirusom, brzu detekciju zaraženog igrača, potporu u slučaju obolijevanja te podršku i detaljne kontrole nakon preboljene korone kako bi se zaključio jedan, po svemu dinamičan i na svoj način izazovan medicinsko - sportski period u riječkom nogometnom klubu.
Prijava na newsletter