Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića i UVJETIMA KORIŠTENJA.
PRIJAVA
Klub
Luka Vladić o profesionalnom razvoju: “Rijeka” nudi učenje, prilike i poticaje
13.02.2021.

HNK Rijeka je, osim po kontinuiranom razvoju primarnog, sportskog segmenta, u zajednici sve snažniji i kao poslovni sustav koji je tijekom zadnjih godina postigao zavidan nivo u razvoju i upravljanju ljudskim potencijalima. Kod toga se uvažavaju individualne specifičnosti, a potiče izvrsnost i najbolje mogućnosti kojima pojedinac može doprinijeti razvoju organizacije u cjelini.

Jedan od onih čiji su se rad i ambicija uočili još kada je 2017. u HNK Rijeka stigao na poziv voditelja vratara u Školi nogometa,Đonija Tafre, na poziciju volontera u radu s vratarima, je i mladi, danas apsolvent smjera International Business na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, Luka Vladić. Što je kod ovog mladića zapravo spojnica s HNK Rijeka? Neki bi rekli, slučajnost, neki dobar osjećaj za mjesto na kojem se može razvijati i doprinositi, neki će reći kompetencije i odličan CV, a vjerojatno je sve od navedenoga pomalo.:

- Kada sam prvi put ušao u HNK Rijeka, moram Vam priznati, mislio sam da znam sasvim dovoljno za ono za ono za što sam pozvan, međutim brzo sam se razuvjerio i shvatio da nije u potpunosti tako, na čemu sam zahvalan. Naime, vratarstvo mi je bilo poznato jer treniram ga od malih nogu, fakultet na kojem studiram omogućio mi je, pak, znanja iz međunarodnog poslovanja, poslovne komunikacije te poslovnih sustava i financija, a nedavno sam bio počašćen i pozivom na Metro International Assessmenta, za koji se prijavilo 23 000 studenata iz cijelog svijeta, a samo nas 28 je i odabrano, ja kao predstavnik Hrvatske, koji govorim i studiram na engleskom, poznajem njemački... Hoću reći, u "Rijeku" sam došao kao volonter čvrstog uvjerenja da sve što trebam znati i znam. A, onda sam sve bolje upoznavao voditelja Škole nogometa Ed Flegu koji, kako se kaže, razmišlja izvan kutije, upoznavao sam druge kolege i tako sam malo po malo počeo uviđati da je HNK Rijeka za mene prilika za razvoj na jedan način koji nema veze s formalnim obrazovanjem i dotadašnjim iskustvom. Kao i svi moji kolege, i ja sam počeo prihvaćati promjene i izazove te sam uz podršku i sam počeo istraživati kako mogu danas - sutra Klubu doprinijeti svojim znanjima i zalaganjima. Uvijek sam potican da ne "ostajem" na sadašnjem nivou, nego da pokušavam više, uz nadzor i korekciju voditelja Flege i Tafre, a to smatram odličnim pristupom i kvalitetno usmjerenom prilikom koju HNK Rijeka daje svima koji su otvoreni, spremni na promjene i učenje, opisuje svoje iskustvo Luka Vladić.

Ovaj rođeni Bjelovarčanin se još u djetinjstvu počeo baviti vratarstvom u tamošnjoj nogometnoj školi da bi isto nastavio kasnije u jednom njemačkom niželigašu, a u Rijeku, ističe, nije stigao ciljano da bi ostvario svoje ambicije, već bi možda ispravnije bilo reći da je tek u Rijeci shvatio u kojem smjeru želi graditi svoj profesionalni put. Ovdje je upisao fakultet, nastavio je igrati nogomet za "Borac", "Halubjan", "Grobničan", "Hreljin" i "Naprijed" gdje igra i danas u 3. ligi zapad što ga održava i aktivnim vratarom.

S druge strane, kao pripadnik generacije koja već "prirodno" koristi nove digitalne pristupe i Vladić je golemom iskustvu trenera Tafre došao kao odlična nadopuna s organizacijom radionica i analiza za vratare Škole nogometa HNK Rijeka kod čega je naglasak na racionalnom branjenju i tehnici za koju Škola nogometa prima priznanja kolega iz struke. Na goalkeepers workshopovima "misija" je bila kod mladih vratara isprovocirati razmišljanje u smjeru zašto, kako i kada se određene stvari rade, a i sam Vladić već neko vrijeme za uzraste od 8 do 11 godine pod Tafrinim mentorstvom stječe praksu dok mu traje obrazovanje na HNS-ovoj Akademiji za licencu trenera vratara

Marc-Andre ter Stegen golman je odlične distribucije lopte na čijem radu, između ostalih, i ovaj mladić crpi inspiraciju za svoj doprinos vratarima HNK Rijeka:

- Što se, pak, tiče vratarske tehnike i osobnog uzora, istaknuo bih Gianluigija Buffona. Odlikuje ga mudrost, racionalna i efektivna tehnika te predviđanje stvari na terenu koje djelomično dolaze s iskustvom, no na koje uvelike može utjecati i sam trener. Osim praćenja golmana svjetskih razina, rado posjećujem i treninge naših starijih uzrasta koje vode moji kolege od kojih uvijek nešto čuješ, vidiš, naučiš. Posebno mi je zanimljiv prag prijelaza juniora prema seniorima, ukratko - pokušavam pratiti što je moguće više toga, uz osnovna zaduženja koja imam u Klubu.
Vladić kaže da neće otkriti toplu vodu ako kaže da treninzi trebaju biti individualizirani i da postoji način izvođenja vježbi koji vrataru daje dugoročno najviše, a važno je i pratiti trendove igre generalno. U tehničkom smislu i vratarima se može pomoći u razvoju specifičnih segmenata, putem dostupnih digitalnih rješenja, odnosno aplikacija, na čemu se, također, radi, uz analize i pripreme za utakmice. Već po svom primjeru kroz razvoj nogometnog dijela karijere Vladić je uočio velike razlike:

- Mi u HNK Rijeka ne odrađujemo "ugrubo -  "ovo, ovo i ovo" pa ponavljanje prezentirane vježbe, već smo jako detaljni u analizi i utakmica i treninga, u onome što smo dobro napravili, a u čemu smo pogriješili.

Što se razvoja vratarstva u Hrvatskoj tiče, Vladić je i oko toga optimističan. Uz vratare nove generacije poput Domagoja Livakovića ili Ive Grbića, po njegovom mišljenju, njima uz bok idu i potencijali iza kojih stoji riječka nogometna škola: Ivor Pandur, Ivan Nevistić, junior Antonio Frigan, kadet Muhamed Tanjić, pionir Mihael Bodetić i ostali vrijedni pažnje:

- Naši riječki,vratari su postali prepoznatljivi i upravo je to ono čemu težimo u svome radu, kazao je Vladić.
Moderni vratar dio je ekipe, a to je pokazala i "Rijeka" u europskim nastupima

- Prva igra s vratarom ovisi puno o treneru i tehničko - taktičkim zahtjevima koje on želi postići s ekipom, točnije o načinu igre, a to se stvara, to ne dolazi preko noći. Vratar nije onaj 1 u bilanci 10 + 1, već je vratar jednako angažiran 11. igrač momčadi, doslovno. On sudjeluje u igri sa zadnjom linijom, sa zadnjim veznim i sa svim igračima u prilasku. Vratar tim igračima kreira mogućnosti odigravanja, proširuje prostor unutar igre te i sam ovisi o kretanjima svojih igrača pri predaji lopte. Rezultat takve igre je otvaranje više prostora u protivničkoj polovici gdje se dobiva okomitost i bolji brojčani omjer za naše igrače kada prelaze u fazu napada 5:2, 3:2, itd. Vratar svakako treba sve više biti dio ekipne igre, a po tom standardu koji se razvija u svijetu i mi jako dobro kotiramo jer svi naši golmani izvrsno surađuju s ekipom. "Rijeka" je to odlično odradila u europskim utakmicama gdje je vratar Nevistić ispunjavao te zahtjeve na vrhunskom nivou. Razumijem ja i komentatore - gledatelje koji će reći "Što stalno vraćate loptu, pustite ga da nabije, dobit ćete gol...", što je i istina: ovakva igra je riskantna, ali zato i jako puno daje zaključio je naš sugovornik Luka Vladić.

Kamp vratara

2020. je bila baš zahtjevna za naše polaznike. Mi nismo imali redovite treninge, a "izgubljenu" godinu razvoja djeci ne možeš vratiti. Zato smo i tom izazovu odgovorili svi treneri zajedno, pomno pripremljenim online treninzima i analizama za koje se nadamo da će se u 2021. odvijati uživo i da ćemo se svi skupa nastaviti viđati na našim terenima. U predstojećoj godini, želja nam je realizirati još jedan Kamp vratara na nivou na kojem to HNK Rijeka zaslužuje te do kraja sezone vidjeti kako još veći broj naših igrača ide prema prvoj ekipi i selekcijama reprezentacije. Sva djeca "Rijeke", ma otkuda god da nam pristižu, uče i trude se za takve uspjehe. Svi oni iz svojih različitih obitelji, gradova ili čak i zemalja na kraju dana pod kapom ovoga Kluba žele zajedničkim snagama učiniti cijelu Rijeku ponosnom. To nam je svima velika motivacija, rekao je Vladić.
Prijava na newsletter